Så kommer du igång med 5:2 Dieten

Det är väldigt enkelt att komma igång med 5:2 Dieten, men lite planering innan du påbörjar dieten är dock att föredra. Att ha framförhållning om vad som kommer ske och när det sker hjälper en att inte ”fuska”.

Det första du behöver bestämma är vilka dagar i veckan du ska fasta på. Det är rekommenderat att fastdagarna inte följer varandra då den andra dagen kommer bli väldigt jobbig och stor risk att man inte fullföljer fastan.

Ett förslag kan vara att du bestämmer dig för att fasta söndagar och torsdagar. Om du exempelvis inte kan fasta på söndagen för att du ska på kalas eller att något annat sätter stopp så flyttar du fastan till måndagen. Detta gör att du har lite flexibilitet, vilket också är en av många fördelar med en 5:2 diet.

När du har bestämt vilka dagar du ska fasta på och hur du löser fastan om det uppstår hinder så kan du börja planera vad det är du kan äta under fastan. En man får äta maximalt 600 kcal under fastan och en kvinna maximalt 500 kcal.

Normalt sätt äter vi någonstans mellan 2000-3000 kcal per dag, så det är inte svårt att förstå att det rör sig om betydligt mindre mat än vanligt. Dessa 500-600 kcal ska dessutom helst delas upp i minst två mål, vilket begränsar möjligheterna ännu mer.

Som huvudmål under fastan fungerar väldigt många kalorisnåla rätter. En kycklingsallad gjort på kycklingfilé är absolut möjligt. För detta komma du vara tvungen att räkna kalorier och om du är ovan kan det kännas lite trögt i början.

Det viktigaste är att så mycket som möjligt av den energi du får i dig kommer från protein. Protein är kroppens byggstenar och hjälper dig att inte tappa muskelmassa under fastan. Dessutom ger protein en mättnadskänsla som underlättar dagen.

Som mellanmål och/eller frukost är det perfekt att använda sig av s.k. VLCD-produkter. VLCD är en diet där du fastar hela tiden i 2-4 veckor och dessa produkter är väldigt proteinrika, enkla att förbereda och innehåller tillräckligt med vitaminer som följer Livsmedelsverkets riktlinjer.

Produkter avsett för VLCD finns som proteinshakes, bars och soppor. Vi har listat en del produktförslag för 5:2 diet här där en del av dem är avsett för VLCD.

Det är viktigt att dricka väldigt mycket under fastan. Vanligt vatten är det absolut bästa men även kolsyrat vatten kan fungera bra. Light-produkter innehåller inga kalorier som förstör viktminskning men däremot innehåller de ofta kemikalier som kan påverka kroppen negativt ett det långa loppet. Håll därför dessa till ett minimum.

Dokumentären med Michael Mosley

Dokumentären vid namn Eat, Fast & Live Longer med Michael Mosley var den som satte igång 5:2 dieten då han utförde det som test under 5 veckor med häpnadsväckande resultat. Dokumentären sändes i Vetenskapens Värld i SVT under våren 2013 och fick stort genomslag i Sverige.

Tyvärr finns inte längre dokumentären kvar på SVT att se. Det finns dock några utvalda delar på Youtube om rekommenderas.


Michael Mosley jämförs med Joe, en person som följer en CRON diet (Calorie Restriction with Optimal Nutrion). En diet som alltså försöker få så mycket näringsämnen i så lite kalorier som möjligt. Vissa typer av frukter är bra exempel på detta. De är i samma ålder men med gigantiska skillnader i fysiken.


Michael Mosley träffar professorn Mark Mattson för att se hur möss påverkas av åldring när de går på olika dieter. Möss som äter bra på vissa dagar och fastar på andra får betydligt längre levnadstid.