Frågor och svar om 5:2 Dieten

Det finns en hel del myter, vanligt ställda frågor och övrig information som man inte tänkt på. Dessa försöker vi besvara här nedanför.

Vad menas med 5:2 diet?

5:2 dieten innebär att du äter normalt i fem dagar och fastar två dagar varje vecka. Fastdagarna behöver inte hänga ihop och du kan placera dem när det passar dig bäst.

På fastdagarna äter du maximalt 600 kcal och du får själv välja hur och när du äter dessa kalorier. Det är dock rekommenderat att mycket kommer från protein.

Kan man äta vad man vill på de fem vanliga dagarna?

Ja, det kan du göra. Men om du har för avsikt att gå ner i vikt så kom ihåg att du inte kan äta hur mycket du vill av vad du vill under dessa dagar. I 5:2 Dieten äter du normalt under fem dagar och fastar i två dagar. Att äta jättemycket onyttigt under fem dagar anses inte vara normalt och i så fall följs inte heller 5:2-konceptet.

Att äta normalt menas att du ligger på energibalans eller strax över. Alltså att du får i dig precis så mycket energi eller lite mer än vad du gör av med under dagen. Om du följer det kommer underskottet på fastdagarna göra att du går ner i vikt.

Hur mycket vikt kommer jag gå ner med 5:2 Dieten?

Det är svårt att säga och alla individer har olika förutsättningar och livssituationer. Vanligtvis gå du ner upp mot ett kilo i veckan men det kan bli mindre än så. Det är framförallt hur mycket du äter under de fem normala dagarna som påverkar potentialen med viktminskningen. Din aktivitetsnivå är också helt avgörande för hur mycket du går ner.

5:2 Dieten är inte framtagen för att gå ner i vikt så snabbt som möjligt. Det är en livsstil som medför en mängd fördelar för dig, bl.a. att du går i vikt. När du uppnått ett kroppsvikt som du är nöjd med kan du fortsätta med samma koncept men ta bort en fastdag i veckan och alltså köra 6:1 istället.

Vilka hälsoeffekter ger 5:2 dieten?

Hälsoeffekterna med en 5:2 diet är många. Om du går ner i vikt med 5:2 dieten så kommer detta medföra att du förbättrar din blodsockernivå då insulinet får en bättre balans. Detta gör i sin tur att risken för diabetes minskar. Även blodtrycket och kolesterolvärdena sjunker till mer normala nivåer.

5:2 Dieten har dock intressanta effekter på hälsan. Det har bevisats att fasta har positiva effekter på kroppen och på möss har man förbättrat livslängden avsevärt genom att låta de fasta.

Allting har sitt ursprung i människans historia och den evolution vi genomgått under de 200 000 år homo sapiens existerat. Svält, eller periodisk svält har varit en vardag för människan fram tills nu. När vi fastar (periodiskt svälter) så aktiveras hjärnan och fler neuroner skapas. Det är ett sätt för kroppen att öka möjligheterna att hitta mat genom att göra oss smartare med bättre minne och fokus. På möss har detta bevisat skjuta på Alzheimers avsevärt, vilket i människor skulle motsvara att du utvecklade sjukdomen vid 80 års ålder istället för vid 50.

När kroppen fastar får även kroppens celler möjlighet att vila ut från allt nybyggande som den annars gör. Cellerna kan istället fokusera på att reparera kroppen vilket minskar risken för sjukdomar.

Är det inte jobbigt att fasta?

För vissa kan det absolut vara det, speciellt om man aldrig tidigare gjort det. Det som i alla fall är säkert är att med tiden blir fastandet mycket lättare och ofta når man en nivå där man inte längre bryr sig och finner sig i stadiet.

Att gå hungrig är jobbigt om man aldrig tidigare vant sig vid känslan. Att få energi från protein och dricka mycket hjälper till att hålla hungern borta. Det är dock möjligt att man känner en viss tomhet i magen, men det är en känsla som försvinner allt eftersom.

Kan jag aktivera mig med träning under fastdagarna?

Ja, det kan du absolut göra. Längre träningspass eller träningspass med hög intensitet kan däremot bli tufft för kroppen. Om du tillhör gruppen som styrketränar hårt eller konditionstränar med fokus på att pressa tid så kommer du med största sannolikhet prestera sämre på dessa dagar.

Om du tränar mycket så har du förmodligen träningspass med längre intensitet också, dessa är lämpliga att utföra på fastdagarna.

Det är också lämpligt att det större målet på fastdagen hamnar precis efter träningspasset så du får en chans att snabbt fylla på med lite energi.

Hur mycket behöver jag dricka under fastan?

Att dricka tillräckligt är väldigt viktigt och minst 2l vatten behöver du få i dig under dagen, men gärna mer. Vätska hjälper till att hålla hungern tillfälligt borta och dessutom kan vätskebrist orsaka huvudverk som försämrar koncentrationen.

All dryck med väldigt lite eller inga kalorier fungerar under fastan. Vatten är det absolut bästa du kan få i dig men även light-produkter och kaffe fungerar i måttliga mängder.

Drick mer om förhållandena kräver det. En varm sommardag eller en dag du aktiverar dig mer kommer kräva att du fyller på med extra vätska.

Hur länge behöver jag gå på 5:2 dieten?

Syftet med dieten är att fasta och de positiva hälsoeffekterna du får av att fasta kommer försvinna om du slutar med det. Om ditt mål är att gå ner i vikt så kan absolut 5:2 dieten var rätt val men även när du uppnår en vikt du är nöjd med så bör du fortsätta att fasta. Du kan istället gå över till en 6:1 diet där du endast fastar en dag i veckan för att undvika att inte gå ner så mycket i vikt.

Att fortsätta fasta kommer hjälpa dig att hålla vikten och det kommer fortsätta att ge de positiva effekterna på kroppen. Det är bra för kroppen att fasta!

Kommer inte min ämnesomsättning försämras av fastandet?

Om man fastar en längre period i sträck så försvarar kroppen sig med att sänka ämnesomsättningen. Ur ett evolutionärt perspektiv har kroppen lärt sig att det är svårt att bygga upp en reserv av energi (fett) och genom att sänka ämnesomsättningen så varar reserven längre.

Periodisk fasta med två dagar i veckan gör dock inte att du kommer in i något sådant tillstånd. Det krävs ca 2 veckor fasta innan något sådant stadium skulle nås.